Életmód

Ahol az ebéd felér egy pszichoterápiával

Kép forrása: flickr.com
Szerző: Gusto
2018/02/26   |   15:42

René Redzepi legendás Nomáját négyszer választották a világ legjobb éttermének, annak ellenére, hogy a Michelin-tesztelőktől sosem kapta meg a három csillagot.

A skandináv gasztroforradalom bölcsőjének tekintett Noma a maga radikális regionalizmusával nem csak az északi, de az egész világ konyhaművészetére hatással volt. A világsiker ellenére Redzepi 2016-ban bezárta a helyet, hogy ő maga feltöltődjön, közben pedig újragondolja a koncepciót.

Az elmúlt két évben a séf tokiói, sydney-i, mexikói pop-up projekteket hozott létre, közben pedig kikristályosodott a Noma 2.0 terve. Az új hely – nem messze a régitől – Koppenhágában 7000 négyzetméteren terül el, ahol magán a negyven férőhelyes éttermen kívül konyhakerteket, üvegházakat, sőt laboratóriumot is találunk – ez utóbbiban születnek az új kreációk, tudományos precizitással és művészi ihletettséggel.

Redzepi konyhaművészetének fő eszköze ugyanis a fermentáció, vagyis az erjesztés, amelynek során a környezetünkben fellelhető vagy tenyésztett mikroorganizmusokat álltjuk hadrendbe a kívánt íz és állag elérésének érdekében.

Az új koncepció elsősorban az évszakokra koncentrál. „Ősszel a gombáké, a bogyós gyümölcsöké és a vadhúsoké a főszerep, télen pedig halak, kagylók, rákok lesznek terítéken, hiszen ekkor a legfinomabbak. Szeptembertől májusig vegetáriánus étteremmé változunk. Gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények kerülnek a tányérokra, amelyeket a környékbeli gazdáktól szerünk be vagy saját magunk termelünk meg.”

A februári nyitáskor a tenger gyümölcsei fogás fejenként kereken 300 euróért (9380 Ft) kóstolhatnánk meg, ha nem foglaltak volna le már előre minden asztalt az egész szezonra. A menü 94 490 forintnak megfelelő dán korona.

A Noma 2.0 filozófiája a regionalitáson és a szezonalitáson túl az egészségtudatosságra épül. Redzepi elképzelése szerint a Nomában enni felér egy pszichoterápiás üléssel. Megtisztít, megmozgat, és önismeretre buzdít.

Legolvasottabb
Bakker, bezár a Zsiga bár
Kár, hogy csak a rossz hírnek van hírértéke.... Tovább »
Pohner Ádám bekerült a 2019-es világdöntőbe!
Véget ért a Bocuse d’Or 2018 szakácsverseny európai döntője Torinóban.... Tovább »
Nem méregleveket, hanem valódi vitaminbombákat akarunk
Ehhez a mozgalomhoz érdemes csatlakozni.... Tovább »
Megérkezett a Gasztrotérkép Applikáció
Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép. ... Tovább »
Legolvasottabb
Bakker, bezár a Zsiga bár
Kár, hogy csak a rossz hírnek van hírértéke.... Tovább »
Pohner Ádám bekerült a 2019-es világdöntőbe!
Véget ért a Bocuse d’Or 2018 szakácsverseny európai döntője Torinóban.... Tovább »
Nem méregleveket, hanem valódi vitaminbombákat akarunk
Ehhez a mozgalomhoz érdemes csatlakozni.... Tovább »
Megérkezett a Gasztrotérkép Applikáció
Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép. ... Tovább »
Olvasósarok