Életmód

Ahol az ebéd felér egy pszichoterápiával

Kép forrása: flickr.com
Szerző: Gusto
2018/02/26   |   15:42

René Redzepi legendás Nomáját négyszer választották a világ legjobb éttermének, annak ellenére, hogy a Michelin-tesztelőktől sosem kapta meg a három csillagot.

A skandináv gasztroforradalom bölcsőjének tekintett Noma a maga radikális regionalizmusával nem csak az északi, de az egész világ konyhaművészetére hatással volt. A világsiker ellenére Redzepi 2016-ban bezárta a helyet, hogy ő maga feltöltődjön, közben pedig újragondolja a koncepciót.

Az elmúlt két évben a séf tokiói, sydney-i, mexikói pop-up projekteket hozott létre, közben pedig kikristályosodott a Noma 2.0 terve. Az új hely – nem messze a régitől – Koppenhágában 7000 négyzetméteren terül el, ahol magán a negyven férőhelyes éttermen kívül konyhakerteket, üvegházakat, sőt laboratóriumot is találunk – ez utóbbiban születnek az új kreációk, tudományos precizitással és művészi ihletettséggel.

Redzepi konyhaművészetének fő eszköze ugyanis a fermentáció, vagyis az erjesztés, amelynek során a környezetünkben fellelhető vagy tenyésztett mikroorganizmusokat álltjuk hadrendbe a kívánt íz és állag elérésének érdekében.

Az új koncepció elsősorban az évszakokra koncentrál. „Ősszel a gombáké, a bogyós gyümölcsöké és a vadhúsoké a főszerep, télen pedig halak, kagylók, rákok lesznek terítéken, hiszen ekkor a legfinomabbak. Szeptembertől májusig vegetáriánus étteremmé változunk. Gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények kerülnek a tányérokra, amelyeket a környékbeli gazdáktól szerünk be vagy saját magunk termelünk meg.”

A februári nyitáskor a tenger gyümölcsei fogás fejenként kereken 300 euróért (9380 Ft) kóstolhatnánk meg, ha nem foglaltak volna le már előre minden asztalt az egész szezonra. A menü 94 490 forintnak megfelelő dán korona.

A Noma 2.0 filozófiája a regionalitáson és a szezonalitáson túl az egészségtudatosságra épül. Redzepi elképzelése szerint a Nomában enni felér egy pszichoterápiás üléssel. Megtisztít, megmozgat, és önismeretre buzdít.

Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Olvasósarok