Borok

A legemlékezetesebb borok, amiket 2017-ben kóstoltam

Szerző: Kling József
2017/12/31   |   11:58

Az utolsó összegzés ebben az évben. Végigolvastam a jegyzeteimet, cirka 200 bort kóstoltam az idén, de lehet, hogy többet. Közülük ezek voltak azok, amik igazán mély nyomot hagytak bennem. Amelyekért a "hivatalos" kóstolások után rohantam a borszaküzletekbe, hogy vegyek pár palackkal. Újrakóstolva egyik sem okozott csalódást.

***

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2016

Már az illata is nagy bort sejtet. Méz, menta, de ott az egész frissen kaszált rét millió virágával, füveivel. Ahogy az illat, a korty is egyszerre meleg és hűvös. Ízben a méz, az őszibarack, a kamillatea, a zsálya, és a hűvös menta illúziója. Textúrája hűvös selyem.

Minden porcikájában elegáns. Minden kortya flow-élmény. Fahordóban, spontán erjedt, 7 hónapot érlelődött 2-4 éves, 220 l-es zempléni tölgyből készült hordókban. (5500 Ft)

Hummel Bernstein Hárs 2015

Frissen facsart gyümölcslé, főleg őszibarack, tele hárs- és akácvirággal, friss szilvával és naspolyával, egy kis virágmézzel. 12, 5 %-os alkoholja a régi szép időket idézi, amikor még ez számított fehér- és vörösbornál a felső határnak.

Igazából fel sem tűnik, hogy alkoholos itallal van dolgom. A fajta sem érdekel. Ez a bor megszabadít minden fontoskodó szakmai kérdéstől. Egyszerűen csak jó önfeledten inni, mert minden kortya képes újabb élményekhez juttatni. Másnap tiszta fejjel ébredek. (4790 Ft)

Figula Sóskút 2015

Hűvösen elegáns, zöldfűszeres illatát frissítő citrusfélék és menta fokozza. A korty közepefelé az ásványosság annyira felerősödik, hogy az ember azt hiszi, ez már a lecsengésig így is marad. De nem.

Egyszer csak citrusos fordulatot vesz, de nem jut el a fanyarságig, mert átveszi a vezetést a sós-mandulás íz. Hosszú utóízében a korty egyre jobban kigömbölyödik. (3250 Ft)

Györgykovács Nagy-Somlói Furmint 2015

Divatok jönnek, mennek, Györgykovács Imre marad olyan, amilyennek évtizedek óta megismertük. A megbízhatóság szobrát róla lehetne megmintázni. Soha nem okozott csalódást egyetlen bora sem. Sem a friss tételei, sem a tíz évnél idősebb óborai. Ennek a furmintnak a struktúrája-szerkezete lehengerlő.

A kortynak tapintható térbeli kiterjedése van. Gömbölyű. Tessék csak nevetni az idióta borszakírónyelven, pedig ez nem holmi öncélú idealizmus. Ez a furmint maga a realizmus. Ásványos, finoman virágos-gyümölcsös, tökéletes lenyomata Somlónak. Elegáns nagy bor. (4650 Ft)

Bott Frigyes Rare 2016

Kis tétel, amfórában készült. Sokan idegenkednek az ilyen opálos megjelenéstől. Nem kéne. Szerintem a tisztaságot gyakran összekeverjük a sterilitással. Amúgy nagyon szép, homogén ez a tejüveg szín. És hát pont a tisztaság a hívószó benne.

A finomseprő miatt sokkal több illat-íz marad a borban. Sőt igazából át is írja a borról alkotott képet. Gyümölcsös illatának intenzitása hasonlíthatatlan. Körte, birs, fehér húsú őszibarack, élesztő, pezsgős aromák. Aztán menta.

És ízben úgy folytatódik, hogy nem tudom, melyiket érzem az orrommal és melyiket az ízlelőbimbókkal. Az olaszrizling új arca? Nem tudom, egyáltalán van-e jelentősége a fajtának. Engem kezd egyáltalán nem érdekelni.

A tömény gyümölcslé egyszerre sűrű és könnyed, elegáns és ütős. Amikor harmadnap visszakóstolom, egyetlen kérdés tolakszik előre: Miért nem ilyen minden bor? (8500 Ft)

Bencze Riesling 2015

Gyümölcskoncentrátum: fehér húsú őszibarack, alma-körte és citrusfélék. Ízgazdagsága törékeny üvegtesttel párosul. Hülyén hangzik, tudom, de képtelen vagyok másképp leírni azt az ezoterikus tisztaságot, ami sugárzik a bor precízen felépített testéből. Ásványos, sós villanások a gyümölcstesten. (4790 Ft)

Weninger Syrah 2015

Közvetlenül nyitás után még olyan friss, vad, hogy nem is érdemes inni. Másnap szelíden dorombol. Egy hét múlva, egyszerűen visszadugózva, valami egészen csodásat produkál. Hűvös illatában áfonya, szilva, feketeszeder, egy pici negró, medvecukor, elképesztően intelligens hordó (fa), pici likőr. Selymes, bársonyos textúra, nagy test, gejzírként feltörő intenzív illatok. A nagy élmények között is az egyik legnagyobb. (3950 Ft)

Bakonyi Cabernet Franc (Makár) 2015

A korty eleje könnyed, mire a közepére érek, besűrűsödik, de nem válik tanningombóccá. Karakterében van valami mentás hűvösség, ami bennem összekapcsolódik a hajnali erdő illatával, a friss piros áfonyával. De ott van benne a fajtajelleges fűszeres-borsos, feketeszedres melegség is, jóllehet soha nem akasztanám rá a mediterrán jelzőt, és a bor túlmutat a fajtán. Nem a fajtajegyek gyűjteménye. (3750 Ft)

Karner Gábor Vitézek Földje Kékfrankos 2012

Ilyen intelligens magyar kékfrankost életemben nem pipáltam. Ez olyan, hogy tanítani lehetne a nemzetközi borakadémiákon. Sűrű és koncentrált, már a színén is látszik, basszus, szinte fekete. Mégis olyan könnyen iható. Érett gyümölcsösség, de nem lekvár.

Fekete szeder, fekete áfonya, túlérett cseresznye-meggy, szilva. Puha tanninok, esztergált savak, igazából mind szerkezetben, mind ízintenzitásban valósággal túlmutat a megszokott borképleten. (8100 Ft)

Kiss Gábor 364 Rouge 2016

Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot a Bocor dűlőből. Ár-érték arányban az egyik legjobb a piacon. Ízes, gyümölcsös, intelligens savú. Tanninjai finoman belesimulnak a textúrába. Még egyetlen évjárata sem okozott csalódást. (2150 Ft)

Malatinszky Noblesse Merlot 2009

Elegáns, friss illatot szabadítok ki a palackból, ami percről perce fokozódik. Ha vakon kóstolnám, azt hinném, egyenesen Pomerolból érkezett. Úgy látszik, Villány nemcsak a Cabernet Franc-ban vált nemzetközivé, a merlot-nak is szobrot lehet itt állítani. Persze tehetséges szobrász kell hozzá. (3600 Ft)

Hummel Villányi Portugieser 2015

Mondhatnám, hogy fajtajelleges illata van, de nem mondom, mert ehhez képest az összes eddigi portugieserek jellegtelenek. Szóval a fajtajelleget ez a bor teremti meg. Vagy még inkább: műfajt teremt. Igazán mély színe van, lila karimával, így kétévesen is friss, mintha most facsarták volna. Gyümölcskoncentrátum: feketeszeder, feketeribizli, áfonya és leheletnyi keleti fűszer. (2490 Ft)

Ipacs Szabó István Inni jó 2015

Cabernet franc és kékfrankos küvéje. Nem is bor, hanem frissen facsart, piros gyümölcslé. Kifinomultság és vitalitás minden cseppje. Bárkinek mutattam a kezdő borivótól a szakíróig, mindenki el volt ájulva tőle. És még csak most ébredeznek. (3790 Ft)

Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Nekünk ez a legszebb magyar pinot noir
Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.... Tovább »
Legolvasottabb
2018 legnagyobb dobása: a boróvszer
Egymillió dolláros üzlet. ... Tovább »
Magyar cukrász ilyet még nem ért el
Szenzáció! Magyar pastry chef a legnagyobbak között!... Tovább »
Nekünk ez a legszebb magyar pinot noir
Megérteni a pinot noirt? Lehetetlen.... Tovább »
Olvasósarok