Ajánljuk

Izsák atya személyesen csapolja a sört

Bencések
Szerző: Gusto
2017/08/12   |   09:27

A történet Itáliában kezdődik Szent Benedekkel, aki a Regulájában többször is említi a bort, de egyszer sem a sört.

Ennek oka egyszerű: a melegebb, mediterrán vidékeken nem főztek sört.

Az Alpoktól északra azonban hamar megjelent, amiről egy legenda is szól, miszerint, amikor először főztek a szerzetesek jól sikerült sört, küldtek belőle pár hordót a pápának. Egyrészt ajándékba, másrészt, hogy engedélyezze a nedű fogyasztását a böjt idején is a jámboroknak.

A sör mialatt átdöcögött az Alpokon és eljutott Rómáig, megbuggyant háromszor és úgy került a vatikáni asztalra. A Szentatya miután megkóstolta nemhogy engedélyezte, hanem egyenesen kötelezővé tette a fogyasztását, hiszen annyira rossz íze volt, hogy annak ivása – a romlott sört bekortyoló egyházfő szerint – egyenesen önsanyargatásnak számít, s mint ilyen, a böjtben üdvözlendő tevékenység.

A szerzetesek felbuzdultak a jó híren és ezzel indult el az apátsági sörök máig tartó karrierje – eddig a legenda, meséli Baán Izsák bencés szerzetes, a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor gazdasági vezetője.

A valóság persze ennél prózaibb. A mértékletes alkoholfogyasztás megjelenése egyszerű egészségügyi okra is visszavezethető: általában szennyezettek voltak az ivóvizek.

Mit ittak hát a szerzetesek?

Gyönge, könnyű borokat, északabbra pedig söröket. Az évszázados gyakorlat során kristályosították ki a sörfőzés csínját-bínját, aminek eredményeként kiváló minőségű vízből és alapanyagokból jó technikával remek söröket főznek.

Szent László király összeíró levele 1086-ból már megemlít egy „komlózó” névre hallgató birtoktestet, amely a bakonybéli apátsághoz tartozott – és ez a komló szó legkorábbi magyar nyelvemléke és dokumentuma.

A Bakonyban hamar kialakult a sörfőzés kultúrája, amit a török uralom tört derékba és söpört el. Bakonybélben a rendszerváltásig kellett várni arra, hogy a bencéseknek ismét legyen saját sörük.

Aki még nem kóstolta a Szent Mauríciusz kiváló, kézműves söreit, most pótolhatja ezt a hiányosságot.

Augusztus 19-20-án ugyanis immár hagyományosan megrendezik a Pannonhalmi Főapátságban a Gyógynövényhét keretében a Kolostori Termékek Vásárát, ahol Izsák atya személyesen csapol Mauritiust, Vitalist, Innocenset és egy negyedik, vörös ale-t, aminek neve ugyan még nincs, de az íze… magáért beszél.

Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Olvasósarok