Ízek

Kaukázusi kefireket ellenőriztek

(Kép forrása: www.foodtrients.com)
Szerző: Gusto
2017/07/15   |   11:00

Kaukázusi kefireket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ellenőrzött 18 különböző márkanevű termékből 17-et magyar üzemekben 8 előállító gyártott, egyet pedig más uniós tagállamban készítettek.

A hivatal szakemberei ellenőrizték a termékek fehérje- és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő károsanyag-kioldódást is. E szempontok alapján nem voltak gondok a vizsgált kaukázusi kefirekkel a közlemény szerint.

Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért.

A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az "alkoholos italok" közé,  de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi az  élő tejsavbaktériumok minimális száma.

Ennek az előírásnak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg, a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A vizsgálatok folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Amennyiben a hivatal megállapítja, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmezteti.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Végleg bezár a Laci!Konyha!
"180 ezres fizetéséből nem nagyon fognak az emberek eljárni vendéglátóhelyekre."... Tovább »
A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata
Hamvas Béla hülyeségeket ír a borról.... Tovább »
Vigyázzanak a férfiak a B-vitaminnal!
A nőknek nincs mitől félni.... Tovább »
Már a polcokon a 2017-es szüret első bora
Újbor ilyen gyorsan még nem készült el. ... Tovább »
Legolvasottabb
Végleg bezár a Laci!Konyha!
"180 ezres fizetéséből nem nagyon fognak az emberek eljárni vendéglátóhelyekre."... Tovább »
A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata
Hamvas Béla hülyeségeket ír a borról.... Tovább »
Vigyázzanak a férfiak a B-vitaminnal!
A nőknek nincs mitől félni.... Tovább »
Már a polcokon a 2017-es szüret első bora
Újbor ilyen gyorsan még nem készült el. ... Tovább »
Olvasósarok