Borok

Hogyan választ bort és mennyit költ rá a magyar egyetemista?

Laposa Zsófia olaszrizlingje lett az egyetem protokollbora
Szerző: Gusto
2017/06/19   |   15:33

Az ár, a márka és a hangulat befolyásolja leginkább a magyar egyetemisták borválasztását a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) felmérése szerint.

Kevésbé foglalkoztatja a magyar egyetemistákat a bor évjárata és származási helye, míg az adott márka ismertsége, az ital ára, a hangulat és az alkalom annál inkább befolyásolja borválasztásukat – derül ki a METU felméréséből, amelyben az egyetem több mint 250 hazai és külföldi hallgatóját kérdezte meg borfogyasztási szokásairól.

A Magyarországon tanuló külföldiek számára is az ár és a hangulat a borválasztás döntő szempontja, a márka ismertsége és az alkalomnak megfelelő bor kiválasztása azonban számukra nem prioritás. A döntésnél a tesztek, értékelések vagy ajánlások sincsenek hatással a fiatalokra.

És a külföldi diákok?

A megkérdezett külföldi és magyar hallgatók hasonló mértékben árérzékenyek egy üveg bor megvásárlásakor.

A hazai diákok 44 százaléka, míg a nemzetközi egyetemisták 42 százaléka 1000-2000 forint között vásárol saját fogyasztásra, de mindkét csoportban a válaszadók kevesebb, mint ötöde szerzi be 1000 forint alatt kedvenc italát.

A magyar egyetemisták közel ötöde vásárol 2000-3000 forintért bort, minden tízedik megkérdezett pedig 3000-4000 forintot is hajlandó kifizetni a magasabb minőségért.

A válaszadó külföldiek 14 százaléka általában 4000 forint feletti összeget szán erre.

Borismeret az egyetemen

A magyar borkultúra, valamint a mértékletes borfogyasztás támogatása érdekében indította el a METU középszintű bor- és párlatismeret kurzusát. A kurzus mélyrehatóan, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően foglalkozik a legfontosabb szőlőfajtákkal és legfőbb termőhelyeikkel.

A hallgatók megismerhetik a tanfolyamon bemutatott fajtákból készülő borstílusokat, az eredetvédelmi rendszereket és a borcímkéken található legfontosabb kifejezéseket, de sorra kerülnek az órákon a legfontosabb párlatok és likőrök is.

A képzés elindítása apropóján a METU egy asztalhoz ültette a szakma néhány jelentős szereplőjét, hogy megvitassák, milyen kihívásokkal szembesül a magyar borászok és fogyasztók következő generációja.

A kerekasztalt követően az egyetem kihirdette a METU borversenyének győztesét, amit hazai női borászok több mint harminc magyar borkülönlegességéből választott ki a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének szakértő zsűrije.

A lista első helyén a Laposa4hegy, 2016-os Olaszrizlingje végzett, amelyet a Budapesti Metropolitan Egyetem protokollborává választottak.

A második helyezést Laposa Apukám Világa 2015-ös Olaszrizlingje kapta, a harmadik helyet pedig Luka Enikő Luka Zweigelt 2015-ös évjáratú bora szerezte meg.  

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Magyar bor még sosem kapott 99 pontot. Most igen!
Szepsy István a világ tetején.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Magyar bor még sosem kapott 99 pontot. Most igen!
Szepsy István a világ tetején.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok