Emberek

Magyar borszakíró kapta a horvát Arany Tollat

Díjátadó
Szerző: Gusto
2017/05/17   |   08:46

A Horvát Idegenforgalmi Közösség által 2005-ben alapított és évente adományozott Zlatna penkala (Arany Toll) díjat a Horvátország és a horvát turisztikai lehetőségek Magyarországon kifejtett népszerűsítéséért az idén Győrffy Zoltánnak, a Pécsi Borozó, valamint a Borászati Füzetek főszerkesztőjének, a Magyar Borszakírók Köre egyik ügyvivőjének adományozták.

Az elismerést Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter adta át a Mali Lošinjban megrendezett díjátadón, ahova a horvát turizmus legfontosabb célországaiban működő kirendeltségek delegálhattak jelölteket és díjazottakat. Győrffy Zoltán sokéves, a horvát borkultúrát és gasztronómiát bemutató újságírói tevékenysége mellett dedikáltan a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin 2016 nyári számában megjelent Adria365 mellékletért kapta a díjat.

Győrffy Zoltán 2005 óta rendszeresen foglalkozik a horvát borászattal és gasztronómiai kultúrával, akkor jelent meg első jelentősebb, az Isztriát bemutató cikke a magyar nyelvű Decanter magazinban. Azóta a Gusto, a Magyar Konyha, a Vince gasztronómiai és bor tematikájú folyóiratokban is többször jelentek meg horvát vonatkozású írásai, 2008-tól a mai napig az általa szerkesztett Pécsi Borozó magazin is jelentős információforrás a horvát borvidékek és borturizmus tekintetében.

A Lipótszentmiklóson született horvát nemzetiségű Eduard Slavoljub Penkala 1907-ben szabadalmaztatta a szilárd tintával működő töltőtollat, majd Zágrábban megkezdte a gyártását is. Az akkori Magyarország, mai Szlovákia területén, lengyel zsidó és holland ősökkel rendelkező Penkala egy évvel korábban a mechanikus ceruzát is levédette és élete folyamán mintegy nyolcvan egyéb találmánya is volt. Az újságírói szakma egyik jelképeként választották a díj elnevezéséül.

Legolvasottabb
Megtaláltuk a Dunakanyar legromantikusabb szállását
A diófán nemcsak nyaralni, telelni is lehet.... Tovább »
Veszprémben most a Szifon a legmenőbb
Békebeli hangulat és retró.... Tovább »
Letiltották a Gabko chilit egy étteremben
Olyan erős, hogy a vezetőség megtiltotta a pizza forgalmazását.... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Megkóstoltuk a legjobb villányi bozsolét
Vagy velem van a baj, vagy ez a bor most tényleg egészen rendkívüli.... Tovább »
Legolvasottabb
Megtaláltuk a Dunakanyar legromantikusabb szállását
A diófán nemcsak nyaralni, telelni is lehet.... Tovább »
Veszprémben most a Szifon a legmenőbb
Békebeli hangulat és retró.... Tovább »
Letiltották a Gabko chilit egy étteremben
Olyan erős, hogy a vezetőség megtiltotta a pizza forgalmazását.... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Megkóstoltuk a legjobb villányi bozsolét
Vagy velem van a baj, vagy ez a bor most tényleg egészen rendkívüli.... Tovább »
Olvasósarok