Spiritusz

Uborkás szendvics ihlette ezt a gint

Szerző: Gusto
2017/04/22   |   14:00

Általánosan elfogadott nézet szerint a gin angol találmány. Márpedig nem az.

Eredetét Hollandiában kell keresnünk, ahol ma is nagy mennyiségben gyártják a Genever névre keresztelt röviditalt. A spiritusz feltalálója és egyben keresztapja Dr. Sylvius, közismertebb nevén Franz de la Boё, a XVI. század egyik nagy polihisztora.

A borókabogyó kivonat méregtelenítő hatása mellett vizelethajtásra, vesebaj és emésztési zavarok kezelésére is alkalmasnak bizonyult. Készítményének a professzor a genever nevet adta, ami hollandul borókát jelent. Az angolok nagy rövidítők, ezt is megkurtították, így lett belőle gin.

Hogyan készül a gin?

Az árpa- vagy rozscefrét folyamatos lepárlással desztillálják, majd boróka és egyéb ízesítő anyagok hozzáadása után kisüstön az egészet ismét átfuttatják.

BorókabogyóBorókabogyó

A „hozzávalók” közül ma is a névadó boróka a legfontosabb. Nélkülözhetetlennek tűnik a koriander. Azt mondják, a citrom és a narancshéj használata inkább az alacsonyabb minőségű ginekre jellemző.

A fűszerek összeállítása és aránya természetesen a titkos recept része. Általában használnak íriszgyökeret, borsot, fahéjat, ánizst, köményt, mandulát és még ki tudja, mit nem. Még az uborka is lehet a csúcsminőség egyik alapja. A Gin Hendrick’s esetében mindenképpen.

A skóciai Ayrshire-ből származó Hendrick's gin története régebbi keletű, mint maga a produktum.

Néhány fontos állomás

1860-ban elkészül Londonban a Bennet lepárló, ezt használták a Hendrick's készítésénél.

1948-ban megépül a Carter-Head desztilláló, melyet a Bennet lepárlóval együtt az 1886-ban Dufftownban whisky lepárlót alapító William Grant dédunokája, Charles Gordon 1966-ban megvásárol egy aukción.

Uborkás szendvics

1999-ben a William Grant & Sons whisky egyik lepárlómestere egy rózsakertben uborkás szendvicset majszol, amit néhány korty ginnel öblít le. Egy harapás, egy korty.

- Milyen jól passzolnak egymáshoz ezek az ízek! - kiált fel döbbenten.

A mester több hónapos kísérletezésbe fog, és egyszer csak megszületik a különleges gin.

A párlat keresztanyja Mr. Gordon édesanyja, aki a rózsakertet évtizedeken keresztül szeretettel és odaadással gondozó kertésznek, Mr. Hendricknek ajánlja az italt.

A párlat 2000-es piaci bevezetése rögtön szakmai elismeréseket vált ki: a San Francisco International Spirits Competition aranyéremmel ismeri el az italt, melyet 2003-ban a Wall Street Journal egyenesen „a világ legjobb ginje”-ként aposztrofál.

A Carter Head lepárló berendezés, amelyből mindössze négy van az egész világon, olyan kíméletes és lassú főzésre alkalmas, hogy a legrejtettebb ízeket is képes elővarázsolni az összetevőkből. Ráadásul nem is főzi, hanem csak megfürdeti az alkoholban a különböző „fűszereket”.

A Gin Hendrick’s íze

A hagyományos ízesítők (boróka, angelikagyökér) mellett bolgár rózsaszirmok olaját és uborkaeszenciát tartalmazott. (Ez utóbbit ma már állítólag aromával helyettesítik). Cseppfolyósított élménye egy uzsonnának. Ott van benne a rózsa, az uborka, frissítő zöld villanások, citrusok és gyógynövényes feeling.

A kész párlat dizájnos palackja viktoriánus gyógyszeres üveget idéz, emlékeztetve a fogyasztót Dr. Sylviusra, és arra, hogy a különleges párlat mértékkel fogyasztva akár gyógyító erejű is lehet. Bár erre nem vennénk mérget.

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok