Emberek

Azoknak, akik elvesztették az életkedvüket

Ahogy egy igazi római eszik (Alberto Sordi)
Szerző: Kling József
2017/01/28   |   08:39

Ha ma csak egy könyvet vesznek kézbe, ez legyen az. Életet menthet.

Vannak emberek, akik sok mindenhez értenek. Van, aki tud verset faragni, villanykörtét becsavarni, krumplit pucolni. Van, aki beszél franciául, oroszul, németül és angolul. Van, aki fel tudja sorolni a világ legmagasabb hegycsúcsait csökkenő sorrendben. Van, aki pötyög valamilyen hangszeren, és időnként megnyer egy-egy kvíz versenyt, vagy felállít valamilyen világrekordot. Ezek az emberek külön-külön egy rakás mindenhez értenek.

De van olyan, aki mindezt egy személyben gyakorolja. Az ilyen ember írásának íze, muzsikája, éghajlata van. Az ilyen ember 12 nyelven beszél, publikál, újságot szerkeszt, orvosként praktizál, latinra fordítja a Micimackót, görögül is belekezd, de mivel időközben meghal, abba kell hagynia. Az ilyen embert Lénárd Sándornak hívják. Hívták. Lénárd Sándornak lenni nem lehetett könnyű. Talán ezért van, hogy azóta sem próbálkozott vele senki.

Mielőtt azonban lehunyta a szemét, letelepedett Brazíliában, Dona Emmában. Csak mert orvos volt, időnként összekeverték a náci bűnössel, Mengelével, de szerencsére mindenki számára kiderült, hogy nem volt azonos a haláltáborok hóhérával. Rajongott Johann Sebastian Bachért, és ha alkalom kínálkozott, kvíz versenyt nyert imádott zeneszerzőjének bemutatásával, egyben kisebb Bach-reneszánszot indított el az őserdők árnyékában. A nyereményből vásárolt egy gyógyszertárat, kúrálta az indiánokat, a rendelés szüneteiben pedig zongorajátékával szórakoztatta a bennszülöttekből verbuválódott közönséget. 

Több remek könyvet is publikált, de mind közül A római konyha a legfontosabb.  A római konyha elsősorban nem szakácskönyv. Inkább gasztronómiai esszé, regény, útikönyv, füveskönyv. Orvosi munka. Receptkönyv, de nem szakácsok hanem gyógyulni vágyók számára. Ez a könyv elsősorban azoknak szól, akik elvesztették az életkedvüket. Akkor kell elővenni, amikor az ember élete megfeneklett, keserű szájízzel ül a lesötétített szobában, és bámul maga elé üres tekintettel. Adagolása naponta két-három oldal, vasárnap délután legfeljebb tíz. 

Olvassuk el a Parasztasszony a kastélyban című bevezetőt és használati utasítást. Aztán üssük föl a könyvet találomra.  A legelső receptet, ami a szemünkbe ötlik, azonnal készítsük el. Lehet rántott tökvirág, párolt marhasült vagy éppen csurgatott tojásleves. Bármi is legyen az, nyilván nincs otthon minden hozzávaló. Sebaj. Menjünk át a szomszédba, kérjük kölcsön, ami hiányzik, vagy hívjuk fel a barátainkat, hogy segítsenek, de mindenképpen szedjük össze a hozzávalókat. Koncentráljunk az étel elkészítésére. Ha időközben elcsüggednénk, azonnal olvassuk el ismét a bevezetőt, lehetőleg fennhangon.

Hogy miért római a konyha? Mert Róma Európa gyomra. Ha ezt tudták volna a földrajztanárok, minden órához étlapot mellékelnek. De a földrajztanárok csupán arra voltak kíváncsiak, mi Olaszország fővárosa. Róma, vágta rá Steinmann, a jó tanuló. És ezzel a világ megérett a pusztulásra. Mert a világ összes jó tanulója azt hiszi, hogy Róma főváros mivolta pusztán közigazgatási tény.  

A tények azonban eltakarják a valóságot. Róma azért válhatott Itália fővárosává, mert a pastasciuttának színt és jelleget adó sugót (mártást) ősidők óta itt készítik a legváltozatosabban. Lénárd Sándor azon kevesek közé tartozott, aki tudta ezt. Azzal is tisztában volt, miért hatolhatott Julius Caesar egészen a Rajna torkolatáig és Britanniáig. De őt olvasva világossá válik, hogy tévedtek az egyházak is, mert egy az isten, a gyomor. Ezért válhatott Lénárd Sándor a gyomor apostolává. 

Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két új Michelin-csillaggal gazdagodott Budapest
A Michelin Kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben.... Tovább »
Ezek a magyar borok a legkedveltebbek az európai piacon
Hol szeretik legjobban a magyar bort Európában?... Tovább »
Legolvasottabb
Megvan az év séfje, cukrásza, pékje...
Az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazták.... Tovább »
A BORtavasz 17 pillanata
Vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.... Tovább »
Két új Michelin-csillaggal gazdagodott Budapest
A Michelin Kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben.... Tovább »
Ezek a magyar borok a legkedveltebbek az európai piacon
Hol szeretik legjobban a magyar bort Európában?... Tovább »
Olvasósarok