A hét bora

Ez a bor adja vissza a kézműves szó elveszett jelentését

Illyés Kúria Bio Kadarka 2015
Szerző: Kling József
2017/01/10   |   14:37

Haydn vagy Mozart egy-egy futamán volt, hogy hangosan felnevettem. De hogy egy bor megnevettessen, arra még nem volt példa.

Pláne, hogy egy kadarka.

Sosem értettem a kadarka mítoszát-pátoszát. Értetlenségem igazolására mindig az agyonidézett Márait hívtam segítségül, aki a legszellemesebb diagnózist állította fel, amivel teljes mértékben azonosulni tudok: "bornak nem igazi bor, de italnak enyhe és szórakoztató".

Most viszont ellenem fordul ez a mondat.

Mert egy olyan kadarka jött szembe velem, amitől seggre ültem.

Mondom, hangosan felnevettem, amikor beleszagoltam a pohárba. Ilyen spontán reakciót váltott ki tiszta, intenzív, kedves, aranyos, mókás piros illata.

Illyés Kúria Bio Kadarka 2015. Dr. Illyés Miklós háromhektáros szekszárdi, Porkoláb-völgyi bio ültetvényéről. Azt olvasom a címkén, szűretlen. Meg hogy minimális beavatkozás, kézi szüret, kádban erjesztve és csömöszölve, a 6-os számú, mecseknádasdi hordóban érlelve. Nem véletlen, hogy az antimarketinges, szerény címke szélén katica mászik.

Szóval „bornak nem igazi bor”. A gyümölcsössége annyira tömény és intenzív ugyanis, hogy valóban túlmutat a borszerűségen. Ezt erősíti, hogy 13-as alkoholja ellenére az alkoholnak szinte nyomát sem lelem. 

A hatását sem érzem. Pedig már túlvagyok a palack felén, basszus. És bár a színe alapján inkább piros, mint vörösbor („italnak enyhe”), mégis van teste, húsa, rostja, mintha málnát, cseresznyét, meggyet, ribizlit és áfonyát gyúrtak volna egybe („szórakoztató”). 

Igen, most megvan. Az illat és íz tisztasága érintetlen természetet idéz. Savai robbanós cukorkát játszanak a szájban. A korty nem le, hanem felcseng. Felkiáltójel ez a bor a kadarkák – számomra eddig – unalmas és túlhájpolt világában.

Ez a bor visszaadja a lejáratott kézműves szó jelentését. Drukkolok, hogy Dr. Illyés Miklós ezt meg tudja ismételni. Vagy akár megugrani. 

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Íme a kemény sajtok királya
A parmezán egy csoda!... Tovább »
Olvasósarok